10 tips voor een veilige skivakantie

08-12-2014 -

De skivakantie is voor de meeste wintersporters de mooiste tijd van het jaar – en dat moet natuurlijk ook zo blijven. Door een goede voorbereiding, een grondige check op uw uitrusting en verstandig gedrag op de piste kunt u vervelende incidenten voorkomen. WinterTrex heeft speciaal voor u de 10 belangrijkste veiligheidstips op een rijtje gezet.

SOS-paal

De voorbereiding

Een skivakantie vereist een goede planning. Als u met uw auto reist, dient u deze grondig te controleren. Klopt de bandenspanning, heeft u de juiste sneeuwkettingen, zit de dakdrager voor uw ski’s goed vast? Er zijn bovendien veel zaken, die snel vergeten worden: de oplader voor uw smartphone, uw toilettas of de warme thermokleren die u tijdens het skiën zo graag draagt. Daarom willen we u aanraden om een paklijst samen te stellen. Daarnaast is een vroegtijdige materiaalcheck ook belangrijk, vooral het materiaal bij families met kinderen. Passen de skischoenen nog, zijn de ski’s te klein geworden of hebben de materialen een onderhoudsbeurt nodig? Als alles in orde is en de koffers gepakt zijn, dan kan de vakantie beginnen.

De lichamelijke voorbereiding

Een actieve vakantie, zoals een skivakantie, eist lichamelijke conditie die voor de vakantie al opgebouwd moet worden. Wintersporters die zich fit genoeg voelen voor een skivakantie moeten in ieder geval de warming-up nooit vergeten: rekken en strekken. In de meeste skigebieden vindt u plaatsen waar u praktische oefeningen kunt doen om alle spieren goed “wakker” te schudden. Bij de eerste afdaling is het belangrijk dat iedereen zijn eigen niveau inschat en aan de pisteregels denkt.

FIS-pisteregels

De 10 gouden regels voor juiste orde op de piste moet iedere wintersporter kennen (en beheersen). Deze waren: respecteer andere skiërs en snowboarders, houd je snelheid onder controle, kies een zekere route, borden en markeringen opvolgen, identificatieplicht, hulp bieden alsmede het opletten bij inhalen. Alle regels met een uitgebreide beschrijving vindt u hier.

Helmplicht

Geen deel van de uitrusting is zo belangrijk als de skihelm. De Europese skilanden kennen nog steeds geen algemene helmplicht, echter zijn er wel bestemmingen in Oostenrijk of Italië waar een helm voor kinderen tot 14 of 15 jaar een verplicht is. In Duitsland, Frankrijk of in Zwitserland bestaat nog steeds geen helmplicht, maar een helm wordt in deze landen wel aangeraden. In Zwitserland is de draagquote (percentage wintersporters dat een helm draagt) het hoogst in vergelijking met andere internationale wintersportlanden. Dat steeds meer volwassenen ook een helm dragen, heeft niet alleen met het feit te maken dat het goede bescherming voor uw hoofd biedt. De skihelm is inmiddels ook een kleurrijk accessoire geworden dat bijvoorbeeld compatibel is voor vele camera’s en dergelijke accessoires. Er zijn tegenwoordig zelfs helmen die compleet gerecycled kunnen worden. Dit is een innovatief voorbeeld van het Franse merk Picture Organic Clothing, dat duurzame skikleren produceert uit gerecycled materiaal. De schaal van het model Hubber bestaat uit een speciaal polymeer, dat wordt geproduceerd uit mais. Ondanks het feit dat de helm voor 100 procent uit gerecycled materiaal bestaat draagt de helm de DIN Norm EN-1077, een Europees keurmerk voor skihelmen.

Veilig materiaal

Goede ski’s en skischoenen zijn de belangrijkste onderdelen van de skiuitrusting. Volgens een studie in opdracht van het Duitse Skibond zijn één op de vijf skiongelukken te wijten aan een slechte uitrusting. Het controleren van materialen is onderdeel van de voorbereiding voor uw skivakantie. Wintersporters moeten minimaal een keer per jaar hun materiaal een onderhoudsbeurt gunnen. Het slijpen en waxen van uw ski’s zorgen ervoor dat deze langer meegaan en zorgen voor meer controle en zekerheid op de piste. Tevens moeten de bindingen goed nagekeken worden. Een goed ingestelde binding kan een groot skiongeluk voorkomen.

Lichaamsbescherming

Wintersporters die met grote snelheid van de pistes crossen, of zich in het funpark bevinden, moeten onder hun kleding beschermers dragen. Een rug beschermer beschermt naast uw rug ook uw heupen. U kunt hiermee een breuk of kneuzing voorkomen. Voor voorzichtige wintersporters, kinderen of beginnende snowboarders adviseren we ook hand-, elleboog- en kniebeschermers.

Verzekering

Wintersporters die actief skiën en dure materialen gebruiken, moeten zich voor vele zaken verzekeren. Vele verzekeraars betalen niets als er (lichamelijke) schade in het buitenland optreedt. Voor een paar extra euro’s kunt u uw reispakket vaak uitbereiden waardoor u wel (voor zaken) in het buitenland verzekerd bent. Zo kunt u bijvoorbeeld de terugreis of een noodzakelijke tandartsbehandeling in het buitenland verzekeren. Tevens adviseren wij u een verzekeringen tegen skidiefstal (bijvoorbeeld vlak voor een skihut) en raden wij u een reis- of annuleringsverzekering aan.

Alcoholgebruik

Op de piste geldt hetzelfde als in het gewone verkeer: verantwoord rijden zonder alcohol. Après-ski-fans die alcohol genuttigd hebben, hebben ook niets meer te zoeken op de pistes. Het coördinatie en reactie vermogen gaat door alcohol achteruit en dat is bijzonder gevaarlijk bij deze risico-sport. Natuurlijk kan er een keer een wijntje bij het eten gedronken worden of geproost worden met een glas bier. Maar op het moment dat u echt veel alcohol gaat drinken, dan moet dit absoluut bij de après-ski in het dal plaats vinden.

Noodnummer

Het ligt natuurlijk niet voor de hand, maar het kan altijd gebeuren dat u of iemand anders in nood raakt. Daarom is het belangrijk dat u het nummer van de reddingsdienst in uw telefoon heeft opgeslagen. In Oostenrijk is dit nummer 140, de Zwitserse reddingsdienst REGA bereikt u op 1414, de reddingsdienst in Italië op 118 en in Frankrijk op het nummer 15. Natuurlijk kunt u ook altijd het Europese alarmnummer gebruiken: 112.

Veilig onderweg

Kennis van de omgeving, een goede lawine-uitrusting en respect voor de natuur – dat zijn de slagwoorden, die iedere freestyleskiër in zijn/haar achterhoofd moet houden. Een actueel bericht over lawines is voor iedereen die onderweg is van belang. Iedereen die zich buiten de pistes begeeft moet een lawinetransceiver dragen, de noodkit en een schep meenemen. Daarnaast moet bij elke off-piste- rit rekening worden gehouden met de natuur. Bomen beschadigen of dieren laten schikken zijn absolute no-go’s. Tijdens speciale lessen kunt u leren hoe u veilig kunt genieten van off-piste- afdalingen. Bij deze lessen komt het thema lawines ook aan de orde.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
TravelTrex GmbH Kathrin Esser pers-nl@traveltrex.com Tel. 020 7139190 http://pers.wintertrex.nl/newsroom/

 

Print Friendly and PDF
  • maandag, 08. december 2014
  • auteur:
  • categorie: Pers
WinterTrex Awards 2016: Uitstekende wintersport

Wintersport vrienden raden de populairste accommodaties en skigebieden aan.

Van ...

In Tiefschnee „te gekke afdalingen“

WinterTrex-Testimonial en skister Felix Neureuther heeft het in zijn interview over de ...

Ultieme pisteplezier zonder compromis

WinterTrex start het winterseizoen 2016/17 met een verbreedde keuze van accommodaties ...

Top bestemmingen voor stellen, families en groepen

Waar brengen families, groepen en stellen de wintersportvakantie door? Touroperator ...